Trage Tocht Arnhem Noord wandelen, Park Sonsbeek en landgoederen (2022)

De Trage Tocht Arnhem noord is een schitterende wandelroute bij Arnhem. Deze afwisselende wandeling is 15 kilometer lang en neemt je mee door de mooiste parken en landgoederen in- en om Arnhem. Het is verrassend om te zien hoe groen Arnhem is en hoe snel je vanuit de stad in de natuur bent. Wandelschoenen aan en gaan!

De Trage Tocht Arnhem Noord

Samen met vriendin Marina wandelde ik de Trage Tocht Arnhem Noord. Deze wandelroute begint bij het centraal station van Arnhem en neemt je mee langs de rand van de stad. Na de start in het fraaie Park Sonsbeek wandel je over meerdere landgoederen. Het glooiende landschap met vergezichten, de statige beukenlanen, de vijvers en beekjes en de uitgestrekte bossen. Het is bijna niet te merken dat je zo dicht bij de stad bent. Genieten vanaf de eerste stap!

Mooi in elk jaargetijde

Deze Trage Tocht is een schitterende wandeling die we je zeker kunnen aanbevelen. In de herfst, wanneer de bossen en parken hun mooiste kleuren laten zien. Of wandel in de zomer en ga picknicken in Park Sonsbeek. Ook in de lente en winter is er genoeg te zien en beleven in Arnhem. Deze wandelroute is mooi in elk jaargetijde.

Heb je nog meer tijd? Kies dan voor de stadswandeling door het centrum van Arnhem.

Verrassingen genoeg tijdens de Trage Tocht Arnhem noord, zoals deze vallei op Landgoed Mariëndaal.

Startpunt in Park Sonsbeek

Omdat Marina en ik allebei met onze eigen auto naar Arnhem komen zoeken we een makkelijke parkeerplek aan de route. Het wordt de wandelparkeerplaats tegenover Brasserie de Boerderij. Hier starten diverse wandelroutes door Arnhem en onze Trage Tocht loopt er vlak langs. De horeca is dicht maar daar hebben wij een oplossing voor en zo beginnen we met een lekker kopje thee en appelflappen. Daarna trekken we de wandelschoenen aan en wandelen naar de grote vijver van Park Sonsbeek waar we de route oppikken.

Park Sonsbeek ken ik maar al te goed. In de zomer is het hier heerlijk en maken de inwoners van Arnhem graag gebruik van de eindeloze grasvelden om te picknicken, te kletsen en te spelen. Ook wandelde ik er met mijn oud-collega's, lunchte ik er met vriendinnen én vierden Frank en ik er onze bruiloft met de familie. Echt zo'n plek waar je blij van wordt in een stad. De herfstkleuren van vandaag dragen ook een steentje bij aan die vreugde.

Herfstkleuren in Park Sonsbeek Arnhem

Landgoed Park Zypendaal

Al snel verlaten we Sonsbeek Park en wandelen richting Park Zypendaal. In het landschapspark rond landhuis Zypendaal is het heerlijk wandelen. Helaas verdwijnt het zonnetje lregelmatig achter de wolken maar de herfstkleuren blijven geweldig. We hebben alle tijd en genieten volop. Al kletsend en slenterend verlaten we het landgoed en lopen richting het bos.

landhuis Zypendaal Arnhem

Herfstkleuren, glooiende velden en stuwwallen

De wandeling gaat door kleurrijke bossen met een overvloed aan paddenstoelen. Vliegenzwammen, zwavelkopjes en tot onze vreugde ook veel porseleinzwammen. Voor we het weten liggen we allebei met onze knieën op de grond om al die mooie paddenstoelen op de foto te zetten.

We wandelen over glooiende randen langs het beekdal en dwars door de glooiende velden. Dit vind ik zo leuk aan wandelen rond Arnhem. De hoogteverschillen zorgen regelmatig voor een geweldig uitzicht naar alle kanten. De stuwwallen in dit deel van de Veluwe ontstonden al in de voorlaatste ijstijd en maakten het landschap voor wat het nu is. Wie er weleens bij de Posbank heeft gewandeld heeft daar al een mooie indruk van gekregen.

→Tip: de Trage Tocht Rheden gaat door een ander deel van dit stuwwal landschap.

De prachtige porseleinzwam van onderaf bekeken

Landgoed Groot Warnsborn

Niet veel later bereiken we Landgoed Groot Warnsborn. Onderweg passeren we de ene na de andere mooie plek. Onze lunch eten we op een bankje met uitzicht. Op gepaste afstand terwijl het zonnetje de bomen in de rode en oranje spotlights zet. "Het wordt fris zon in de schaduw, zullen we verder wandelen?" En verder gaan we. Langs spiegelende vijvers, over knisperende bladeren en kronkelende paadjes en door mooie bomenlanen. Via een brede bosweg lopen we naar een klein overstapje en betreden we een heidegebied.

Lunchen met uitzicht op Groot Warnsborn

Een mooie verrassing

Even later wandelen we door een breed, met bomen omzoomd, dal langs de heidevelden. Wat een verrassing zeggen we tegen elkaar. We komen allebei uit deze regio en wandelen regelmatig en toch vinden we ook op deze wandeling weer veel plekken die we nog niet kennen. En wat voor plekken! Dit dal is echt een pareltje, in de bloeitijd van de heide zal het hier ook wel erg mooi zijn. En het blijft mooi. Ook na het verlaten van de vallei.

Landgoederen op de Trage Tocht Arnhem noord

De Trage Tocht Arnhem noord rijgt het ene fraaie landgoed aan het andere. We wandelen over brede beukenlanen in Landgoed Lichtenbeek en over de rand van bos en veld naar Landgoed Boschveld. Langs de sfeervolle theekoepel en een overvloed aan paddenstoelen. Elk pad een nieuwe verrassing.

De theekoepel op Landgoed Boschveld

Landgoed Mariëndaal

We sluiten de wandeling af met een stukje over Landgoed Mariëndaal. Dit landgoed ligt op de zuidelijke helling van de Veluwse stuwwal. Het landschap heeft grote hoogteverschillen. Van een hoog gelegen plateau dalen we af langs de bosrand.

De vergezichten zijn fenomenaal, maar wel wat heiig geworden nu de wolken langzaam aan steeds donkerder worden. "Ik ben benieuwd of we het droog houden"zegt Marina. "Ik hoop het, maar ik heb mijn regenjas bij me, het is tenslotte herfst". Beneden in de vallei wacht nog een laatste verrassing, voor mij in ieder geval want Marina kent dit bijzondere plekje al.

Op de grens van bos en akkerland, Landgoed Mariëndaal

De Groene Bedstee, een stukje Arnhems erfgoed

De Groene Bedstee op Landgoed Mariëndaal is meer dan 150 jaar oud. Deze bijzondere dichte beukenlaan (of Berceau) is al in 1860 aangelegd om de dames op het landgoed ongezien en uit de zon te laten wandelen. Daarom zijn de beuken van deze lange haag van boven én aan de zijkant dicht. Ook tegenwoordig is de Groene Bedstee nog alleen toegankelijk voor wandelaars. De Trage Tocht gaat er dwars doorheen. Een mooi stukje geschiedenis.

Arnhem in zicht

Wandelend tussen de enorme beuken van de laatste beukenlaan van vandaag gaat het langzaam aan weer richting Arnhem. We komen uit aan de achterzijde van het centraal station. Inmiddels is het begonnen met regenen en zetten we de pas er flink in.

Weer terug in Park Sonsbeek, het Nederlands Watermuseum

We zijn weer terug in Park Sonsbeek en passeren de oude watermolen en het Nederlands Watermuseum. Gelegen aan de Jansbeek in één van de oudste panden van Arnhem is dit dé plek om meer te leren over water. Een doe museum voor het hele gezin.

Op maandag is het museum gesloten dus wandelen we direct door naar de parkeerplaats. De capuchons stevig over het hoofd getrokken en de camera in de tas. Een nat einde aan een heerlijke wandeling door een voor mij best nog onbekend stukje Arnhem. Tijd om in de auto te stappen en naar mijn vader te rijden.

Het Nederlands Watermuseum tijdens een eerdere wandeling.

Handig om te weten over de Trage Tocht Arnhem Noord:

  • De route is 15 kilometer lang en gaat bijna helemaal over onverharde paden ( 95% zandpadgarantie van de Trage Tochten!).
  • Startpunt is Centraal Station Arnhem. Hier stoppen ook alle bussen.
  • Wij parkeerden tegenover Brasserie de Boerderij, hier kun je ook wat eten of drinken.
  • Horeca: in Park Sonsbeek: bezoekerscentrum Molenplaats, Brasserie de Boerderij en Aan de Beek. Verder aan de route Theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal, Landgoed Groot Warnsborn.
  • Tip: wandel de Trage Tocht Arnhem Noord in het najaar dan is het echt genieten van de herfstkleuren en paddenstoelen.
  • Je volgt de Trage Tocht Arnhem noord d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.

Tip: wandelgids met nog meer Trage Tochten in Gelderland

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 09/12/2022

Views: 6154

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.